Oppskrifter

På steketakken kan du lage alt fra Chapati til hamburgere og flattbrød. Her kan du finne et lite utvalg og lenker til oppskrifter.

Fra tradisjonsmat.no:

Slik baker du lefse

Slik baker du flatbrød

Les om lefsetradisjoner på Visit Norway

Enkelt flatbrød
10-13 leiver
4 dl hvetemel
4 dl sammalt fin hvete
4 dl siktet rug
½ ts salt
4 ½ – 5 dl lunket vann
Dette er et flatbrød uten poteter, som er
lett å lage.
Bland det tørre, hell i lunken væske og kna
sammen.
Kjevles til tynne leiver og stekes på steketakken
på styrke 3-5.

Sveler
4 egg
1 1/2 dl sukker (5 ss)
1 liter kefirmelk
50 gram smeltet smør (margarin)
2 ts natron
2 ts bakepulver
Ca 3/4 l hvetemel
Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland inn det
smeltede smøret, som bør være noe avkjølt. Bland
natron og bakepulver med noe av melet og bland
det inn i røren, vekselvis med kefirmelken. Tilsett
mer mel hvis røra er for tynn. Den skal ikke flyte
for mye utover når du steker svelene. Middels varm
steketakke. Smør takken før første steking. Aller best
er svelene når de spises helt ferske med syltetøy,
sukker eller brunost, men de kan også fryses.

Chapati
250 g fint sammalt
hvetemel (evt. halvparten
fint hvetemel)
1 1/2 ts salt
2 dl. vann
50 gram romtemperert
smør til pensling
Smuldre halvparten av smøret i melet og tilsett
vannet. Elt deigen til den blir passe og la den hvile
en times tid.
Smelt resten av smøret. Sett takken på max.
Kjevle ut deigen og pensle på smeltet smør, rull
eller brett emnet sammen og kjevle ut på nytt
gjenta dette og kjevle ut igjen. Stikk så ut chapatiene
med ett lokk eller lignende (på størrelse med
en lompe) og stek dem på sterk varme (8-max).
Chapatiene skal blåse opp når de stekes. Serveres
med en gang. Gode ved siden av supper eller
sterkt krydret mat.

Tortillas
6 dl maismel
1ts salt
3 1/2 dl vann
Bruk evt. hvetemel og tilsett da
50 g smør
Bland salt og mel i en bolle og tilsett vannet, litt
om gangen. Del deigen i fire og kjevle ut hvert
emne mellom to lag med bakepapir til en tynn
leiv. Stikk ut tre sirkler med et lokk.
Tortillas stekes på Meteor Steketakke (6-8) til de
så vidt har fått farge. Tortillas kan brukes med en
gang eller de kan pensles med vann og varmes opp
i ovn eller på takke senere.
Tortilla kan lages av hvetemel eller maismel. Hvetetortilla
er litt større enn maistortilla, og hører hjemme
i NordMexico hvor man ikke dyrker mais. Dersom du
skal lage hvetetortilla kan du bruke de samme målene,
men tilsett 50 g smeltet smør i deigen.