Rengjøring

Rengjøring av Meteor Steketakke

Meteor Steketakke har en topplate av rent stål, og det er ikke noe slippbelegg/ teflon eller liknende. De første gangene man tar takken i bruk vil det oppstå skjolder og kanskje noen flekker, men denne fargen vil jevne seg ut etter en tids bruk og hele toppen blir da svart. Dersom man steker med olje eller fett vil det etterhvert danne et naturlig slippbelegg.

Toppen bør alikevel rengjøres bruk slik at det ikke bygger seg opp et belegg med stekerester. . Dette gjøres ved å tørke av med tørkepapir mens takken fremdeles er noe varm (slik at olje og fett fortsatt er flytende). Når takken er kald kan den tørkes av med en fuktig klut og eventuelt skrubbe med Scotch Bright Skuresvamp eller en stålskrubb.

Fastbrente stekerester kan skrapes av med en stålsparkel, rengjøringskniv for keramiske kokeplater, barberbladkniv for malingsfjerning på vindusruter kan også brukes. Hvis det ikke virker kan man bruke våtslipepapir med 180-400 grads korning, da vil toppen bli helt blank, men dette har ingen betydning for bruken. Se video nedenfor.

Riper og hakk i platen som kan oppstå ved rengjøring har ingen betydning for stekeresultatet.

Stekerester som ikke blir fjernet kan danne et belegg av fastbrent fett, sukker, mel etc. Etter en tid kan dette begynne å flasse av i større eller mindre flak.

Takken kan også rengjøres på følgende måte: Smør toppen godt inn med matolje. Varm opp takken i ca 10 min. Strø på rikelig med kokesalt. Detter fører til at oljen , som nå har løst opp stekerester på topplaten, trekker inn i saltet. Børst vekk saltet og tørk av takken.

Husk å sette toppen inn med litt syrefri matolje før den settes vekk. Ellers vil den kunne begynne å ruste.